Народна депутатка Ірина Борзова поділилась рецептом домашньої паски, яку вона спекла у печі в селі Байківка у званої майстрині з випікання обрядового хліба Лілії Ступак.
Паски готували у Чистий четвер з дотриманням кожного обряду й теплом у серці. Спечені великодні пасочки передали нашим захисникам на передову.

«Пані Лілія — носійка традиційного обрядового хліба Вінниччини, її ім’я — серед героїнь книги «Хліби до свят і на пошану». Бути поруч із такою людиною — велика честь і натхнення.

Рецепт, за яким ми пекли, обов’язково поділюсь в коментарях . Бо такі речі — це не просто кулінарія. Це любов. Це пам’ять. Це сила», – повідомила Ірина Борзова.
Ділимось рецептом паски, і покроковим готуванням обрядового хліба.

РЕЦЕПТ ПАСКИ
ОПАРА:
- • 1 ст. л. цукру
- • 200 мл теплого молока (від загальної кількості)
- • дріжджі (кількість згідно з інструкцією на пакуванні)
- Змішати, накрити рушничком і залишити в теплі, поки з’явиться пишна «шапочка» (приблизно 30 хв).

ТІСТО:
- • 0,5 л кип’яченого молока (тепле)
- • 0,5 л кип’яченої води (тепла)
- • 10 жовтків
- • 200 г масла (кімнатної температури)
- • 300 г олії
- • 1 л цукру
- • 1 ч. л. солі
- • Цедра 1 апельсина та 1 лимона
- • 200 г родзинок (залити алкоголем: ром, коньяк чи лікер)
- • 1 ст. л. меду
- • 3-4 кг борошна (залежно від якості). Ми готували з «Zernosvit»























