До роковин Голодомору українські студенти східного регіону Франції на площі в місті Метц влаштували артпростір «Найгірший ресторан у світі». До його меню увійшов суп із шишками, коржі з картопляного лушпиння, млинці з трави, тобто ті страви, які українці змушені були їсти, аби вижити під час Великого голоду.
Ініціаторами заходу стали студенти франко-української програми Лорренського університету разом із громадською організацією Échanges Lorraine-Ukraine, передає кореспондент Укрінформу.
«Через цю концепцію ми хотіли нагадати, що голод, як зброю масового знищення, який використовували проти нас раніше, продовжують використовувати і зараз. Росія повторює методи терору, використовуючи голод і холод як зброю проти українців: руйнує інфраструктуру, краде зерно та блокує продовольство», — розповіла президентка Échanges Lorraine-Ukraine Віолета Москалу.
Українські студенти пригостили французів «стравами» часів Голодомору / Фото: Лідія Таран. Укрінформ
За її словами, найважливіше було донести думку, що непокаране зло повертається.
«Люди добра мають боротись до кінця, це циклічна пам'ять, і поки не буде покаране зло – воно обов’язково повернеться. Тому світ має підтримувати Україну і покарати відповідальних», — підкреслила Москалу.
Студенти також провели перформанс, продемонструвавши французьким громадянам цифри, а саме скільки людей помирало щодня та щомісяця від голоду в Україні. У масштабах Франції менш ніж за рік загинув цілий регіон Гран Ест, у якому проживає 5,5 мільйона людей.
У Франції, попри визнання парламентом Голодомору геноцидом, ця трагедія залишається недостатньо відомою.
Як повідомляв Укрінформ, з ініціативи Світового конгресу українців у столиці Франції відбувся марш пам’яті в рамках міжнародної кампанії «Пам’ятаємо Голодомор – геноцид українців триває».