Як і всі продукти, м'ясо в Україні дорожчає. Наприкінці літа темп зростання цін на деякі види м’яса прискорився, передусім це стосується свинини.
Рівень споживання м’ясних продуктів в Україні і так був нижчим, ніж в розвинутих країнах. А із зростанням вартості та зниженням реальних доходів населення українці стали споживати м’яса ще менше – в раціоні більше з’явилося овочів. Експерти прогнозують, що зростання вартості охолодженого та замороженого м’яса продовжиться й надалі.
Тому саме час опановувати нові рецепти страв, смачних і з мінімальним додаванням м’ясних продуктів. Наприклад, рагу, запіканки, пироги, тушковані чи запечені овочі – для їх приготування можна використовувати електро духовки та мультиварки. Так вони вийдуть ще й кориснішими.
На скільки зросла ціна м’яса в Україні
З початку 2022 року в магазинах м'ясо в середньому подорожчало на 16,2%, за серпень ціни підскочили на 3%. Якщо порівнювати з вереснем минулого року, то цінники збільшились приблизно на 21%. Найбільше подорожчала свинина, ціни на яловичину зросли незначно.
Свинина
За рік (з вересня 2021 року) найбільше ціни зросли на свинину. На різні види м’яса подорожчання склало від 29% до 45%. Станом на вересень 2022 року ціни наступні:
- грудинка – 152 грн/кг (+45%);
- лопатка – 148 грн/кг (+30%);
- ошийок – 202 грн/кг (+29%).
Основною причиною подорожчання свинини стала повномасштабна війна, оскільки більшість виробничих потужностей розміщені в небезпечних регіонах України: Донецька, Харківська та Дніпропетровська області. Війною знищено більше 10% поголів’я свиней. Наразі є певний дефіцит.
Курятина
Більше половини потужностей з виробництва курятини знаходяться у відносно спокійних регіонах України, тому війна не спровокувала значного стрибка цін. На деякі види курячого м’яса ціни змінилися незначно, відчутно подорожчало лише філе.
Ціни на вересень 2022 року і зростання відносно вересня 2021 року:
- філе – 136 грн/кг (+20%);
- стегна – 101 грн/кг (+6%);
- гомілки – 72 грн/кг (+2%).
Курятина, як і раніше залишається найдоступнішим видом м’яса для українців.
Яловичина
Роздрібні ціни на яловиче м'ясо за рік практично не змінилися, оскільки це найдорожчий вид м’ясних продуктів. Попит на нього і в мирний час був невисоким, а під час війни знизився ще більше, потенціалу для зростання цін немає. Поточні ціни на яловичину:
- гуляш – 218 грн/кг (+0,3%);
- ребра – 137 грн/кг (+6%).
Як будуть змінюватися ціни на м'ясо далі
Стримує стрімке зростання цін на м’ясні продукти низька купівельна спроможність населення. Українці і так стали їсти його менше, а якщо виробники будуть накручувати ціни, то частина людей взагалі відмовиться від цього продукту.
Відносно низьку собівартість вирощування птиці та тварин забезпечили дешеві корми, бо ціни на зерно впали за рахунок відсутності експорту. Наразі експорт морським шляхом частково відбувається, ціни на зернові вже зросли на 10%, до кінця року ще може відбутися ріст на 10-15%, що вплине на подорожчання м’яса.
Експерти прогнозують подальше подорожчання м’ясних продуктів – мінімальний ріст вартості до 3% восени.